Eliteserien runde 1-3

På papiret stiller Alta sterkere i denne sesongens Eliteserie enn noen gang. Med ratingsnitt på 2319 er vi tredjerangert bak Offerspill og Vålerenga. I tidligere sesonger har vi dog alltid overprestert, hvilket selvfølgelig ikke er gitt at vi gjør igjen. Jobben må gjøres og partiene må spilles!

I første runde møtte vi Asker. Erlend ble i dårlig form noen timer før partiet og tilstanden forverret seg mens partiet pågikk. Da et tidlig remistilbud ikke ble akseptert prøvde han forhastet å forsere vinst med stor fordel. Forsøket ble gjendrevet og Asker tok første seier. Mens Erlend kom seg på rommet og sov av seg feberen gjorde imidlertid resten av laget jobben, da hele gjengen utspilte hver sin Askerspiller og konverte til helpoeng etter helpoeng. Bare vår nye førstebordspiller FM Elham Abdulrauf lot GM Jonathan Tisdall (2417) slippe unna med remis. Stillingen ble altså 4,5-1,5 Alta.

Fra partiet Hammerstad-Flermoen:

hammerstad-flermoen

21…Sd5! En fin taktisk ressurs som gir svart fordel. Noen trekk senere:

hammerstad-flermoen 2

33…Kg6! 34.Ta5 Kh5! 35.b4 Kg4 36.b5 Kh3 37.bxc6 Tg2+ 0-1 Matt følger etter 38.Kh1 Sf3.

Så var det duket for prestisjeoppgjøret mot Tromsø. Dessverre var Erlend fremdeles for syk til å spille, så Harald ble byttet inn. Oppgjørene mot Tromsø blir ofte intense og nervepirrende og dette var intet unntak. På førstebord spilte Elham sin egen spesialvariant, en svært skarp og kompromissløs åpning mot GM Notkevich(2471). Den nordnorske stormesteren tok utfordringen og svarte i samme stil. Begge spillerne måtte finne vanskelige trekk og i følgende stilling var Elham først til å feile:

abdulrauf-notkevich

15.Te4? (15.Te3! var korrekt, etter 15…Db1+ 16.Ke2 fxe5 17.Sf3! Dxh1 og her på f eks 18.Dg7!? er stillingen helt vill, men objektivt i balanse. Hvis svart spiller 18…Lg4!! er evigsjakk og remis et sannsynlig resultat med 19.Txe5+ Lxe5 20.Dxe5+ Kd7 21.Lf5+ osv. Teksttrekket tillater imidlertid 15…Db1+ 16.Ke2 Lf5! og svart har vunnet et viktig tempo. GM Notkevich fullførte med høy presisjon og vant partiet.

På andrebord spilte Matvey tilnærmet perfekt, og etter upresist åpningsspill fikk IM Vestby-Ellingsen aldri en sjanse. Det er imponerende å se hvordan Matvey vinner to svartpartier på rad tilsynelatende uanstrengt mot IMer i Eliteserien.

André har ikke funnet samme storform denne helgen som han har vist tidligere i høst, og ble utspilt av Pål Røyset på fjerdebord. Joachim hadde en fin stilling mot Jon Kr. Røyset, men fant ikke det skarpeste i kritiske øyeblikk og var på slutten heldig med remis, da svart var skummelt nær en kontring.

Innbytter Harald spilte meget sterkt på sjettebord og vant med svart mot Monika Machlik.

machlik-haraldmikalsen

Stillingen taler for seg. Hvit er fullstendig under kontroll og Harald kunne snart forsyne seg grådig med svake hvite bønder. Utvilsomt tilfredsstillende etter mye tålmodig posisjonelt spill.

På stillingen 2.5-2.5 skulle altså matchen avgjøres på tredjebord der Peter spilte med hvite brikker mot Gunnar Lund(2283). Det så lenge lyst ut, da Gunnar allerede etter 16 trekk var nede på 2 minutter, og Peters stilling så ut til å forbedre seg sakte med sikkert etter en treig åpning:

flermoen-lund

26.g7 Thg8 Utvilsomt står hvit bedre her, men med utsatt konge og binding i d-linja har svart definitivt gode praktiske sjanser. 27.Tad1? Sg6? Begge misser at 27…Txg7 28.Sdf5 taper etter 28…Txg3+! 28.Lg5? Veldig naturlig. Hvit ønsker å dekke feltene f4 og h4 før han hopper inn på c6. Istedet var 28.Sc6 eller 28.Sf5! umiddelbart remis: 28…Sh4+ (eneste) 29.Kh2 Sf3+ 30.Kg2 Sh4+ osv… 28…f6 29.Sc6 Dxg7 30.Sxd8 fxg5 31.Dxg5

flermoen-lund2

31…Df8! Kalddusj. Det trues matt på f2, dronningvinst med Sf4+, og utrolig nok har hvit ingen redning. Etter 32.Df5+ Dxf5 33.exf5 Sh4+ 34.Kh2 Lxf2 vinner svart. Imponerende spilt av Gunnar Lund. Med dette partiet og sifrene 3,5-2,5 tok Tromsø sin første seier over Alta i eliteserien. Gratulerer, vi ser frem til neste oppgjør!

I tredje runde møtte vi favoritten Offerspill, denne gang uten Verdensmester Magnus Carlsen, men istedet anført av GM Frode Urkedal. Her tapte vi 4-2, da vi tapte på de tre nederste bordene. Matvey hadde håpet på mer, men valgte å tilby remis da han ikke var fornøyd med resultatet av åpningen mot GM Johan Salomon. Erlend spilte solid med svart mot IM Johannes Haug og fikk etterhvert et farlig angrep på kongefløyen. Han vant en bonde, men med mer aktive brikker holdt Haug balansen og remis i det påfølgende sluttspillet. Lyspunktet for matchen var Elhams sterke svartseier mot GM Urkedal på førstebord, da sistnevnte bukket i lik stilling etter solid forsvarsspill fra Elham.

Dermed var første eliteseriehelg over for denne sesongen. En seier og to tap i lagmatcher er mindre enn vi hadde håpet på, men ingen krise, særlig med omstendighetene tatt i betraktning. Vi ser frem til neste gang laget samles i januar i Oslo.

Her er foreløpig resultatliste.

Skrevet av
  • Erlend Mikalsen
Publisert
1.11.2021
Oppdatert
1.11.2021
Emner