André i Frankrike

I sommer har det vært mye opptøyer i Frankrike, og Altagutten André så kanskje muligheten til å få rase litt ifra seg. I hvertfall har han spilt to åpne turninger, først La Plagne og så Andorra Open. I sistnevnte var resultatet neppe verdt å sende en brevdue hjemover for, men i La Plagne ble det solid ratingfangst og en ny GM-skalp å enten henge i beltet eller eventuelt stappe i skreppa.

Faktisk startet André turneringen med denne flotte seieren, med hvit mot den bulgarske stormester GM Momchil Nikolov (2494):

nielsen-nikolov
Etter at André har fått en fin stilling ut av åpningen begår Nikolov en unøyaktighet. Det siste trekket 21…Le7 kan straffes og André lar seg ikke be to ganger: 22.Sxe7 Kxe7 23.Sh4! med åpenbare trusler. 23…Kf7 24.Sf5 Tc7 25.Td2 g6 26.Sd6+ Ke6 27.Sxb5

nielsen-nikolov 2

André har vunnet en viktig bonde og med to sammenhengende fribønder vant han uten komplikasjoner. 1-0

Imponerende! Vi husker fra i vår at André slo to GMer på Island, og jeg vil understreke hvor vanskelig det er. Som sjakktreneren på NTG (Simen Agdestein) sa, så må man gjerne slå en stormester flere ganger for å vinne partiet, både i åpning, midtspill og sluttspill. Det stemmer ikke alltid, selvfølgelig, men disse karene har en tendens til å være flinke til å finne skjulte ressurser og snu en tapt stilling. En seier mot en GM kommer med andre ord ytterst sjelden gratis, og nå har André gjort det tre ganger så langt i år.

Både i runde 2 og 3 spilte André remis mot langt sterkere spillere, dessuten etter å rote bort en stilling med ren offiser over i runde 2. En meget god start, men igjen dabbet prestasjonen av og dermed uteblir fremdeles Andrés første IM-napp. Det tyder på at han fremdeles har noen svakheter han må eliminere før han tar steget opp fra 2200-2300 til 2400+ og IM-tittelen.

Skrevet av
  • Erlend Mikalsen
Publisert
25.8.2023
Oppdatert
25.8.2023
Emner

Altasjakk.no

Alta Sjakklubb
c/o Christine Zountouridès
Postboks 271
9502 Alta

Kontakt

Dette er en felles webside for Alta Sjakklubb og Alta Sjakklubbs Ungdom.

Henvendelser til Alta Sjakklubb (voksenklubben) sendes til: post@altasjakk.no

Henvendelser til Alta Sjakklubbs Ungdom sendes til: asku@altasjakk.no